@article { author = {sadeghi, khadijeh and toulabi nejad, mehrshad and قنبری, سیروس}, title = {Analyze the effects of saffron cultivation on sense of place among rural households (Case Study: District Roshtkhar)}, journal = {Geographical Planning of Space}, volume = {8}, number = {28}, pages = {51-66}, year = {2018}, publisher = {Golestan University}, issn = {2538-5739}, eissn = {2538-4821}, doi = {}, abstract = {Multiple applications and saffron abundant and diverse medicinal properties and uses its food and most importantly a major role in the lives of farmers in Central and South in Khorasan Pay special attention to the problems of production and its role in the development of rural areas, saffron and more clear. Therefore, in this study need to review the role of saffron production on a sense of belonging among rural households in rural areas has been Roshtkhar. Descriptive- analytical research method is based on a questionnaire. The data using simple random sampling of 160 households in 12 villages have been obtained in Roshtkhar District. To analyze the data of one-sample t test, regression, linear regression and path analysis were used. The results show the positive impact of saffron cultivation on four dimensions of place among the households in the study area. The results of the analysis of data based on regression analysis, linear regression and path analysis shows that Most saffron cultivation overall effect on the economy. So that the amount of savings income and rural households in the study area has increased, The household employment for rural women's employment, Economic diversification and job there, The area under cultivation in villages in this region has increased at an acceptable level that Which in turn increases the level of well-being and empowerment of families and consequently enhances the sense of place among rural households, and psychological dimension with the lowest overall impact on the sense of place among the households in the study area had.}, keywords = {saffron cultivation,attachment to place,Rural Development,path analysis,District Roshtkhar}, title_fa = {تحلیل اثرات کشت زعفران بر حس تعلق به مکان در بین خانوارهای روستایی (مطالعه موردی: دهستان رشتخوار)}, abstract_fa = {کاربردهای متعدد زعفران و مصارف متنوع غذایی آن و از همه مهم تر نقش عمده‌ای که در زندگی کشاورزان خراسان مرکزی و جنوبی دارد، توجه ویژه به مسائل تولید زعفران و نقش آن را در توسعه نواحی روستایی بیش از پیش روشن می سازد. هدف این مقاله نیز بررسی اثرات کشت زعفران بر حس تعلق‌مکانی در بین خانوارهای روستایی دهستان رشتخوار می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. ابزار جمع آوری اطلاعات و داده‌ها در مطالعات نظری به صورت کتابخانه‌ای و در مطالعه میدانی از طریق پرسش‌نامه می‌باشد. جامعة آماری پژوهش شامل خانوارهای روستایی دهستان رشتخوار می باشد (4672N=). 160 سرپرست خانوار به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان جامعه نمونه انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون‌های t تک‌نمونه‌ای، برازش رگرسیونی، رگرسیون چند متغیره و مدل تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج تحقیق نشان دهنده تاثیر مثبت کشت زعفران بر ابعاد چهارگانه تعلق مکانی در بین خانوارها در منطقه مورد مطالعه بوده است. همچنین نتایج نشان می دهد که بیشترین اثر کلی کشت زعفران مربوط به بُعد اقتصادی است. به طوری که، میزان درآمد و مقدار پس انداز خانوارهای روستایی، میزان اشتغال خانوارها به خصوص اشتغال زنان روستایی، تنوع اقتصادی و شغلی در روستاهای منطقه در سطح قابل قبولی افزایش داشته که این امر به نوبه خود، باعث افزایش سطح رفاه و توانمندی خانوارها و به تبع، باعث افزایش حس تعلق به مکان در بین خانوارهای روستایی در منطقه مورد مطالعه شده است.}, keywords_fa = {زعفران,تعلق مکانی,توسعه روستایی,تحلیل مسیر,دهستان رشتخوار}, url = {https://gps.gu.ac.ir/article_70629.html}, eprint = {https://gps.gu.ac.ir/article_70629_a073838c7b7d86f1b804f0b8da2ed646.pdf} }